Onbewust lever je als commissaris snel toegevoegde waarde

Kirsten is in juni 2021 gestart als commissaris bij familiebedrijf de vermeulen groep. Dit bedrijf bestaat uit 11 bedrijven actief in de productie van & handel in watermanagement, infrastructuur, tuininrichting (sierbestrating) en woninginrichting (tegels, sanitair & keukens) in Nederland.

De vermeulen groep was op zoek naar een commissaris die de rol als sparringpartner kon vervullen richting het bestuur en de management teams van de onderliggende bedrijven op het gebied van business development, innovatie, technologische ontwikkelingen en e-commerce. Vraagstukken als hoe speel je in op de veranderende eisen en wensen in de markt anno nu, hoe draag je dat uit, transparantie in de keten, hoe blijf je relevant en welke richting beweeg je wel of niet op waren voor de toekomstige RvC aan de orde.

Kirsten bleek een goede match te zijn, op basis van haar ervaring als managing director en als business development director van diverse internationaal opererende organisaties en bedrijfsunits, alsmede haar ervaring op het gebied van in innovatie en in M&A. Tevens ze maakte vooral indruk met haar persoonlijkheid: ze communiceert open en enthousiast, is een people manager en is sterk in verbindend leiderschap.

Voor Kirsten is dit haar 1e toezichthoudende rol, ze is nu een jaar onderweg. Reden genoeg voor een gezellige lunch met haar en C&Q om haar eerste bevindingen te horen.

Hoe heb je het bedrijf leren kennen?

“Al vrij snel ben ik met een andere commissaris bij alle bedrijven op bezoek gegaan, om zo een goed beeld te vormen van de verschillende bedrijven en de verschillende MT’s te ontmoeten. Daarnaast zijn er al 5 a 6 meetings geweest met de RvC en de directie. Tevens hebben we als RvC ook een paar keer apart afgesproken.”

Voeg je al waarde toe als externe commissaris?

Onbewust voegt ze na een jaar al veel waarde toe - kwamen we achter tijdens deze lunch: zowel in haar rol als sparring partner voor de directie als voor de lokale MT’s. “Door het stellen van open vragen en mee te denken over meer strategische vraagstukken als ook bij meer operationele en dagdagelijkse onderwerpen. Je biedt een luisterend oor, maar stelt ook verdiepingsvragen en zet mensen aan het denken. Door de objectieve blik en de kennis inbreng van buiten naar binnen zijn sparring gesprekken heel waardevol gebleken.”

“Tevens door het aanboren van haar eigen netwerk. Ook dit gaat op een natuurlijke manier waardoor je je niet realiseert hoe groot je toegevoegde waarde eigenlijk al is. Zo heb ik bijvoorbeeld De Vermeulen Groep gekoppeld aan een goede salestrainer waarmee ik goede ervaringen had.”

En dan is ze dus maar net begonnen! 

Happy?

“Ja enorm! De rol als commissaris verrijkt mij als persoon en ik doe ook weer waardevolle ervaringen op die ik kan gebruiken in mijn baan als Managing Director Benelux at Storskogen.“

Een mooie win win en een mooi voorbeeld van een succesvolle geplaatste “andere commissaris”!

 

Delen

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipis cin elit. Nunc purus libero, interdum sed blandit acp retium facilisis turpis.

Meer informatie?
Contact

Voorstraat 42
8011 ML  Zwolle

010-123 4567
info@deanderecommissaris.nl